PA3EKI - CONDOR 3000 - programmeren -versie 3.1

De SE-550 / Condor 3000 is vrij simpel te programmeren.

Hiervoor heb je nodig:

Als je geen programmeer slede hebt kun je zelf een programmeer kabel maken.
kijk Hier voor het schema.

Als eerste moet je een programmeer slede (zie foto) hebben, officieel heet dit de data slee. Verder heb je de sofware (zie de link hieronder) nodig met de speciale serieel kabel. Voor het beste amateur resultaat moet je de Eprom Versie 4.02 gebruiken. Standaard heeft de SE-550 vaak een Traxys, 3.04, 4.01 of andere Eprom versie.

LET OP !Als je de Eprom vervangt is het aan te raden de RAM er even uit te halen. Als je dit niet doet kun je soms de melding krijgen dat de data niet correct is!

De software in de Eprom zorgt ervoor dat de RAM op de juiste manier geladen kan worden. Er dient een Eeprom (stekker in front) aanwezig te zijn omdat anders bepaalde functies niet gebruikt kunnen worden. [De "kodierstecker"]


Er moet een lithium batterij zijn aangebracht om te zorgen dat de gegevens van de RAM niet verloren gaan als de voedingspanning wordt afgeschakeld. In de mobilofoon versie is deze lithium batterij al aanwezig.
Klik hier om te zien hoe je zelf eenvoudig een Back-Up batterij plaatst.




Download hier De programmeer software V4.02 om de set te programmeren.
Download hier Het totale nederlandse V4.02 pakket met de NL Eprom versie.
Met een nederlandse Help bestand, met dank aan PA0WBS
Download hier Een eenvoudig .dat file om de 4 meter/70 Mhz amateurband te programmeren. PM modulatie
Download hier De uitgebreide .dat file om de 4 meter/70 Mhz amateurband te programmeren. FM modulatie met scanbank
Download hier nieuw De nieuwste .dat file om de 2 meter amateurband te programmeren.
Download hier Het .BIN bestand om de EPROM versie 4.02 te branden.
Download hier Het .BIN bestand om de EPROM versie 4.02NL te branden.
Download hier De software V5.01 DUITS om o.a. de bedien microfoon te programmeren.
Download hier Het .BIN bestand om de EPROM versie 5.01 Duits te branden.
Download hier Het .HEX bestand om de EPROM versie 5.01 Duits te branden.
Download hier Uitleg over het instellen van de 5TVO decoder(s).
Download hier Uitleg over hoe CTCSS toe te wijzen.
Download hier Een franstalig (French) .txt bestand voor de IPP 550/SE940 software.
Download hier Een franstalig (French) .bin bestand voor de IPP 550/SE940 Eprom.
Alles in .ZIP  



De serieelkabel/programmeerkabel
Bij de PC-connector worden de pennen 1 (DCD),4 (DTR) en 6 (DSR) aan elkaar gezet. De pennen 2, 3, 5, 7 en 8 PC-zijde worden 1 op 1 verbonden met de V24 SE-550 connector.
(Pen 2 aan pen 2, pen 3 aan pen 3 enz.)

Om de SE-550 te kunnen programmeren moet de transceiver eerst in de cloning-mode worden gezet.

Dit doe je op de connector met 8 pennen die rechts naast de BNC connector zit. Verbind de 2 pennen linksonderin met elkaar (zie verder op de pagina)

De SE-550 komt dan in de cloning mode en meldt zich met de tekst
"DESTINATION MODE: ".

Het is aan te raden om tijdens het overzetten van de data (programmeren/clonen) naar de SE-550 geen andere software te draaien en screensavers e.d. uit te zetten. Dit kan leiden tot een "time out error" of soms blijkt later dat bepaalde kanalen "incompleet" zijn.

Als je probeert iets te programmeren (zoals 5 TVO of subaudio) dat de SE-550 niet kan dan krijg je tijdens het clonen op het scherm van de SE-550 de melding dat de benodigde hardware niet aanwezig of defect is. Als het programmeren van de SE-550 klaar is wordt dit in het scherm aan gegeven met de melding "CLONED" zoals op de foto rechts.

LET OP ! Na het laden van de gegevens zet je de set uit door de programmeer verbinding te verbreken. Nu moeten eerst de ledjes rond de display even kort knipperen voordat de set weer aangezet wordt anders krijg je misschien rare tekens op het display.
De programmeer/data slede ziet er in eerste instantie hetzelfde uit als een normale mobiel slede. Deze slede heeft onder de BCN antenne aansluiting een V24 9 pins serieel aansluiting.

Als je geen programmeer slede hebt kun je zelf een programmeer kabel maken kijk Hier voor het schema.

In tegenstelling tot wat hier eerder werd vermeld is het uitlezen van de SE-550 WEL mogelijk. Helaas is de volgorde van handelen erg kritiek. Om de RAM (of EPROM) van een SE-550 te kunnen uitlezen dient eerst in de programmeer software de cloning mode (Data overzetten) opgestart te worden met de keuze [ SE-550 --> PC ]. Hierna pas moet de verbinding (schakelaar) op de 8 polige connector gemaakt te worden. Als dit goed gebeurd komt de set in de - Source mode- en wordt de data uit de set in de PC geladen. Deze handeling blijft kritiek en de set komt niet altijd direct in de - Source mode-.

Hier links zie je de achterkant van de programmeer slede,

met rechts van de BNC aansluiting de 8 pins connector waar je een doorverbinding moet maken om de SE-550 in de cloning-mode (Destination/Source mode) te zetten. Hiervoor kun je bijv. een jumper, zoals in een computer zit, gebruiken.

Onder de BNC aansluiting de V24 serieel connector.


! ! De programmeer slede is uiterst gevoelig voor verkeerd aansluiten van de 12 volt! !

Om de se-550 volledig te kunnen programmeren dient er een "blokje" [kodierstecker] in het voorfront aanwezig te zijn. Deze is bij veel sets ook nodig om de set te kunnen opstarten en weer uit te zetten. Dit "blokje" bevat nl. een Eeprom waar bepaalde gegevens in gezet worden. Er zijn ook z.g. blind plaatjes (linksboven op de foto) die je in de microfoon aansluiting kan schroeven als je de condor in een basisstand gebruikt

Je kan de set wel aan/uit zetten door de onderste twee pennen van de bovenste connector door te verbinden. Een aantal gegevens kunnen dan echter niet geprogrammeerd worden.


Een andere optie is het aanschaffen van een Eprom waarmee de SE-550 volledig d.m.v. het toetsenbord te bedienen is.
Zoek hiervoor naar de software van PA4DEN.



Terug naar de hoofdpagina.