Omdat de 2e Wereldoorlog mij altijd heeft geïnteresseerd was de verleiding van de Enigma-E niet te weerstaan. De electronische Enigma is dan ook een mooi projekt waarmee niet alleen mijn electronica hobby maar ook mijn interesse in de 2e wereldoorlog mooi samen komen.

Hier een overzicht van mijn Enigma-E bouwprojekt. Ik wilde de Enigma-E op een originele Enigma machina laten lijken. Maar ook weer niet te veel omdat het toch een andere machine is.

De Enigma is een codeer decodeer machine die berichten kan versleutelen en weer kan ontcijferen. De basis van de Enigma is een ontwerp van Nederlandse bodem en ook de Enigma-E komt voort uit de fantasie van twee Nederlanders.

Volgende foto van PA3EKI's Enigma-E

Hier rechts zie je één van de varianten van de Enigma machine. Er zijn verschillende modellen gemaakt.

Deze machine simuleert beruchte 4-rotor Kriegsmarine. Dit model werd aangeduid met M4. Om eens te testen is kun je bijvoorbeeld de reflector of Umkehrwalze B gebruiken met daarnaast het Gamma wiel. Daarnaast plaats je dan de rotors I, II en III zonder de ringinstelling aan te passen. Dit is een simpele instelling waarmee je tijdens de JOTA leuke berichten kan versleutelen of decoderen.

Enigma Links:
Kijk hoe een Enigma machine werkt. (Engels)

Een stukje WO-II geschiedenis van Bletchley Park.

Een mooie Enigma emulator


PA3EKI - Jaap Moerman